CIJFERS AAN DE ACHTERZIJDE (V)

Egbert Wolters

Ik zag in Het Parool dat u informatie zoekt over "witte huisnummers" in de Rivierenbuurt. Ik ben geboren in 1941, dus mijn herinneringen aan de oorlogsjaren zijn vaag en onbetrouwbaar.
Wij woonden toen in de Zoomstraat, woningen met een balkon aan de achterkant dat uitkeek op de achterkant van de Scheldestraat (thans Europaplein), en ik weet zeker dat er tot ver in de jaren '50 grote witte huisnummers stonden gekalkt op sommige achtergevels van de Scheldestraat.
Dat kan dus niets te maken hebben met het zoeken van voordeuren tijdens de verduistering, en ik heb altijd begrepen dat die nummers bedoeld waren om elkaar te waarschuwen als de overburen zagen dat een Duitse patrouille bezig was met het doorzoeken van woningen.
Nogmaals, mijn oorlogsherinneringen zijn natuurlijk niet zo scherp, maar dit moet informatie zijn die ik later van mijn ouders heb gekregen dus redelijk betrouwbaar.
Overigens : mijn complimenten voor uw website. Ik zal kijken of ik nog wat foto's uit die vroege periode kan vinden.Deel dit artikel nu met uw vrienden