LICHT UIT !

H.C.J. Helling

Graag reageer ik op het project "Spoorzoeken in de Rivierenbuurt". Ik heb een herinnering, weliswaar niet uit de Rivierenbuurt, maar uit Amsterdam West. Wij woonden op de Willem de Zwijgerlaan dat deel uitmaakt van een gesloten woonblok met aan de andere zijde de huizen van de Reinier Claeszenstraat. Die blokken omsloten de binnentuinen van de benedenwoningen.
Een lange rij aaneengesloten tuinhuisjes tussen die blokken scheidden de tuinen van de W. de Zwijgerlaan en de R. Claeszenstraat. Op die tuinhuisjes waren aan de binnenkant van de dakgoot met witte verf de huisnummers van de corresponderende woningen geschilderd.
Ik herinner mij dat, wanneer het donker was er een man over de aaneengesloten daken van die tuinhuisjes liep en wanneer hij ergens nog licht naar buiten zag schijnen, hard riep: "LICHT UIT !, LICHT UIT !". Bij geen reactie wist hij dan waar hij moest aanbellen om de bewoner op de verduistering te wijzen. Mijn herinnering komt ongeveer overeen met wat in Het Parool van 31 augustus staat, maar ik vond het toch leuk om het te melden.Deel dit artikel nu met uw vrienden